- Open Monumentendag
In het pittoreske centrum van Rijnsburg, aan de voet van de toren van de Grote of Laurentiuskerk, staat het Museum Oud Rijnsburg. 

Het museum is sinds 1979 gevestigd in een prachtig gerestaureerd achttiende-eeuws woonhuis aan de Oude Vlietweg, de ontstaansgrond van de beroemde Abdij van Rijnsburg. Het museum wordt beheerd door het Genootschap Oud Rijnsburg. Het bestuur doet er alles aan de geschiedenis van het dorp te bewaren en levendig te houden door het museum te beheren, exposities te organiseren, vondsten te bewaren en boeken en verhalen uit te geven. Het museum herbergt onder andere belangrijke vondsten van omstreeks 600 tot 1700. Op de benedenverdieping van het museum vertelt een vaste expositie over de geschiedenis van Rijnsburg in de Middeleeuwen. Er liggen waardevolle vondsten in de vitrines en er is zelfs een vitrine van de Orde van St. Jacob. Deze gaat over de geschiedenis van Floris V.  

Digitaal
Het museum is volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd en in 2012 officieel heropend. Naast de diverse voorwerpen kan men op flatscreens, verdeeld in drie verschillende tijdsfasen, zelf de geschiedenis opzoeken en doorlezen. Vooral voor de jeugd is het aantrekkelijk hier zelf mee aan de slag te gaan. Op de flatscreens, die zelf makkelijk te bedienen zijn, staan vele foto’s en verhalen. Zoals over de beroemde Vrouwenabdij, de Collegianten, Spinoza en de ontstaans- en uitbreidingsgeschiedenis van Rijnsburg. Tevens vindt u op de benedenetage een leeshoek en een mogelijkheid om een kopje koffie te drinken. Een computer met maar liefst 14.000 foto’s – voor iedereen in te zien - geeft inzicht in de rijke historie van het dorp. Ook de tuin is even een bezoekje waard.

Bibliotheek
Op de eerste etage worden interessante wisselexposities gehouden. Eén van de ruimten is ingericht als bestuurskamer waarin alles te vinden is over bestuurlijk Rijnsburg met meubilair van het oude gemeentehuis. Tevens herbergt het museum door een uitgebreide historische bibliotheek, waaronder diverse exclusieve exemplaren, die nergens in de wereld meer terug te vinden zijn.

Torenbeklimming
Tijdens Open Monumentendag bieden de vrijwilligers van het Genootschap de mogelijkheid de toren van de Grote kerk te beklimmen. Bij helder weer geeft de torentrans een bijzonder uitzicht op het gebied. Gratis kaartjes zijn hiervoor verkrijgbaar in het museum. Een team van mensen zorgt voor begeleiding van de klimpartij. De laatste mogelijkheid om te klimmen is 16.00 uur. 

Het museum is tijdens Open Monumentendag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.  
- Opening ‘In het verleden ligt het heden’
ImageThijs Grimbergen opent jubileumexpositie 
Thijs Grimbergen, medeoprichter van het Genootschap Oud Rijnsburg, vanaf het begin 24 jaar penningmeester en erelid van de vereniging, heeft vrijdagmiddag de jubileumexpositie ‘In het verleden ligt het heden’ geopend. Hij deed dit door het Rijnsburgschildje, na het eerdere opknappen van de gevel, weer terug te schroeven. 

De expositie is de eerste activiteit in het jubileumjaar van het 40-jarig bestaan van het Genootschap Oud Rijnsburg. De start van het officiële jubileumjaar vond plaats in de grote zaal van ’t Centrum aan de Kerkstraat. Aan de openingshandeling ging een boeiende openingsspeech van oud oprichter Thijs Grimbergen vooraf. Hij deed dit ten overstaan van vele genodigden, oud bestuursleden, ereleden, raadsleden en wethouder Knape. 
Lees verder...
 
- Herinrichting Mausoleum centraal tijdens bijeenkomst Genootschap Oud Rijnsburg
Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk en Karin van Iterson van het bureau Hakijk, verzorgen tijdens de jaarvergadering van het Genootschap Oud Rijnsburg een presentatie over de herinrichting van het gebied rond het Mausoleum. De jaarvergadering en ontmoetingsavond vindt plaats op woensdag 3 mei om 20.00 uur in de grote zaal van ’t Centrum, Immanuelkerk, Kerkstraat in Rijnsburg. 

De feestelijke vergadering staat in het teken van het 40-jarig jubileum van het Genootschap en de herinrichting van het gebied tussen de Burgt en de Laurentiuskerk. Het hele gebied krijgt een nieuwe uitstraling. De gedenkplaat wordt op een fraaie manier beschermd en de historische plek krijgt een passende uitstraling. De plaats van het ontstaan van Rijnsburg waardig.

Image
 
De uitleg van wethouder Jacco Knape en Karin van Iterson, van het Leidse bureau Hakijk wordt ondersteund door een PowerPointpresentatie die een goede indruk geeft van de plannen. Tevens is Jaco van der Bent, beleidsambtenaar van de gemeente Katwijk aanwezig, om toelichting te geven en gezamenlijk vragen te beantwoorden.


Lees verder...
 
- Nieuwe expositie
Met ingang van zaterdag 21 januari zal op de bovenverdieping van het Museum van het Genootschap Oud Rijnsburg het werk te bewonderen zijn van Margreet Polane

Ze tekent en schildert al sinds haar kinderjaren. Margreet volgde verschillende instituten en kunstenaars opleidingen. Zo studeerde zij onder andere aan de Rietveld Academie in Amsterdam. 
 
Lees verder...
 
- Restauratie Oude Plattegrond Rijnsburg afgerond
Sinds 1 mei 2016 hangt er op de bovenverdieping van het museum Oud Rijnsburg een zeer bijzondere kaart. Het betreft een oude plattegrond van de gemeente Rijnsburg uit 1924. 

Deze bijzondere kaart, waar destijds de uitbreidingsplannen van Rijnsburg al op ingetekend stonden, is de afgelopen maanden gerestaureerd en heeft een mooi plekje gekregen aan de wand van de onlangs volledig opgeknapte raadskamer van het Museum. 

De restauratie van de kaart is uitgevoerd door restaurateur Thomas Brain uit Leiden en werd mogelijk door middel van donaties afkomstig uit het Meerburgfonds, Fonds 1818 en het Rabobank Wensenfonds. 

Wilt u de kaart eens goed bekijken? Het museum, gevestigd aan de Oude Vlietweg 6 in Rijnsburg, is iedere woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.    

 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 9 van 19

ACTUEEL