- Open Monumentendag
In het pittoreske centrum van Rijnsburg, aan de voet van de toren van de Grote of Laurentiuskerk, staat het Museum Oud Rijnsburg. 

Het museum is sinds 1979 gevestigd in een prachtig gerestaureerd achttiende-eeuws woonhuis aan de Oude Vlietweg, de ontstaansgrond van de beroemde Abdij van Rijnsburg. Het museum wordt beheerd door het Genootschap Oud Rijnsburg. Het bestuur doet er alles aan de geschiedenis van het dorp te bewaren en levendig te houden door het museum te beheren, exposities te organiseren, vondsten te bewaren en boeken en verhalen uit te geven. Het museum herbergt onder andere belangrijke vondsten van omstreeks 600 tot 1700. Op de benedenverdieping van het museum vertelt een vaste expositie over de geschiedenis van Rijnsburg in de Middeleeuwen. Er liggen waardevolle vondsten in de vitrines en er is zelfs een vitrine van de Orde van St. Jacob. Deze gaat over de geschiedenis van Floris V.  

Digitaal
Het museum is volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd en in 2012 officieel heropend. Naast de diverse voorwerpen kan men op flatscreens, verdeeld in drie verschillende tijdsfasen, zelf de geschiedenis opzoeken en doorlezen. Vooral voor de jeugd is het aantrekkelijk hier zelf mee aan de slag te gaan. Op de flatscreens, die zelf makkelijk te bedienen zijn, staan vele foto’s en verhalen. Zoals over de beroemde Vrouwenabdij, de Collegianten, Spinoza en de ontstaans- en uitbreidingsgeschiedenis van Rijnsburg. Tevens vindt u op de benedenetage een leeshoek en een mogelijkheid om een kopje koffie te drinken. Een computer met maar liefst 14.000 foto’s – voor iedereen in te zien - geeft inzicht in de rijke historie van het dorp. Ook de tuin is even een bezoekje waard.

Bibliotheek
Op de eerste etage worden interessante wisselexposities gehouden. Eén van de ruimten is ingericht als bestuurskamer waarin alles te vinden is over bestuurlijk Rijnsburg met meubilair van het oude gemeentehuis. Tevens herbergt het museum door een uitgebreide historische bibliotheek, waaronder diverse exclusieve exemplaren, die nergens in de wereld meer terug te vinden zijn.

Torenbeklimming
Tijdens Open Monumentendag bieden de vrijwilligers van het Genootschap de mogelijkheid de toren van de Grote kerk te beklimmen. Bij helder weer geeft de torentrans een bijzonder uitzicht op het gebied. Gratis kaartjes zijn hiervoor verkrijgbaar in het museum. Een team van mensen zorgt voor begeleiding van de klimpartij. De laatste mogelijkheid om te klimmen is 16.00 uur. 

Het museum is tijdens Open Monumentendag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.  
Volgende >

ACTUEEL